Nee leren zeggen, 5 tips

‘Ja’ zeggen omdat het je simpelweg niet lukt om ‘nee’ te zeggen. Herken je dat? Hoe komt het dat het soms zo moeilijk is om nee te zeggen? Angst, onzekerheid of schuldgevoel zijn veel voorkomende redenen. En wat is het gevolg? Je komt in de knoop met jezelf. Je doet iets voor een ander terwijl je niet eens genoeg tijd hebt voor je eigen werk. Je doet iets met tegenzin, omdat je het echt niet leuk vindt om te doen. En je baalt van jezelf, omdat het je weer niet is gelukt om nee te zeggen.

Een voorbeeld 
Een collega heeft privé problemen. Hij moet plotseling naar huis en vraagt jou om een rapport af te maken. Zelf zit je tot over je oren in het werk en je hebt er eigenlijk geen tijd voor. Toch zeg je toe zijn werk vandaag nog af te maken.

Hoe kun je dit een volgende keer voorkomen? Hier vijf tips:
1. Ga na welke gedachten je ervan weerhouden om nee te zeggen. ‘Hij zal het wel stom vinden als ik ‘nee’ zeg.’ ‘Als ik het niet doe, doet niemand het.’ ‘Collega’s moeten altijd voor elkaar klaar staan.’ Ga na of deze gedachten waar zijn. Klopt het dat je ruzie krijgt als je nee zegt? Hoe erg is het als dat rapport vandaag niet af komt? Als je botweg zegt dat je geen zin hebt om zijn rotzooi op te knappen, zal je collega zich gekwetst voelen. Maar als jij rustig uitlegt waarom je het werk niet kunt overnemen en dat je dat echt vervelend vindt, dan toon je daarmee respect voor je collega. En voor jezelf! 

2. Hoe erg is het trouwens, als je collega toch boos of gekwetst is? Wat zegt dat over hem? Als hij niet respecteert dat jij het er ook echt niet bij kunt hebben? Laat dat gedrag bij hem en probeer het niet jouw probleem te maken. Blijf bij je standpunt. Hoe moeilijk dit ook is…

3. Het kan helpen om tijd te winnen. Zeg dat je er even over wilt nadenken, of dat je met het thuisfront moet overleggen. Je kunt dan even rustig over je antwoord en argumenten nadenken. Mensen voelen zich vaak geneigd om meteen antwoord te geven. Maar je zult merken dat je collega er begrip voor zal hebben als je niet meteen antwoord geeft. Op deze manier laat je juist merken dat je je antwoord serieus neemt. 

4. Je hoeft niet altijd een uitgebreide toelichting te geven. Meestal volstaat een “Nee, daar heb ik nu geen tijd voor.” Het is niet nodig om uit te leggen waarom je er geen tijd voor hebt.

5. Deze gedachten helpen je vast:

  • Je collega heeft het recht iets te vragen, jij hebt het recht nee te zeggen.
  • Het is onmogelijk om het altijd iedereen naar de zin te maken. Je kunt daarin zelf je keuzes maken.
  • Jij bent niet verantwoordelijke voor de problemen van een ander.

Tot slot:
• Laat merken dat je de ander serieus neemt.
 Laat hem uitpraten en laat merken dat je luistert.
• Je neemt trouwens ook jezelf serieus als je niet alles meteen uit je handen laat vallen en op het verzoek ingaat. Je hebt tenslotte ook je eigen werk.
• ‘Nee’ zeggen is goed voor jezelf zorgen. Als je vaker ‘nee’ gaat zeggen, zul je een aantal veranderingen bemerken. Je komt voor jezelf op zonder de
ander onnodig te kwetsen. De ander weet ook beter waar hij aan toe is nu jij duidelijker bent in wat jij wilt. Je neemt jezelf serieus en de ander zal jou ook serieus nemen. Je krijgt meer tijd voor de dingen die jij belangrijk vindt. Je cijfert je niet langer weg om de ander te plezieren. Je houdt rekening met jezelf. En misschien wel de belangrijkste reden om vaker ‘nee’ te zeggen: je bent tevreden met jezelf!

5 antwoorden
  1. Peggy zegt:

    Ik heb ‘nee zeggen’ vorig jaar moeten leren omdat ik anders overliep en het gaat best goed, maar herhaling is soms zeker nodig 😉

    Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Bereid een paar tactvolle antwoorden voor waarmee je nee kunt zeggen. Voor meer tips, zie dit artikel; […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *