Help! Ik kan niet kiezen

Wellicht heb je wel eens van het begrip Dertigersdilemma gehoord (ook wel quarterlife crisis genoemd). Bij een dertigersdilemma zitten mensen tussen 25 en 35 jaar in een fase waarin belangrijke beslissingen genomen moeten worden, die van invloed kunnen zijn op de rest van hun leven. Er zijn steeds meer dertigers die deze fase als lastig ervaren. Eén van de dingen waar dertigers van nu vaak tegen aan lopen, is keuzestress.

Past deze baan nu wel echt bij me? Hoeveel uur wil ik werken? Wil ik samenwonen of trouwen en een huis kopen, of toch liever eerst wat van de wereld zien? Wil ik kinderen? Zo ja, met wie en wanneer? Allemaal onderwerpen die niet eens zo lang geleden niet eens onderwerp van gesprek waren. Veel dingen werden voor je bepaald. Je partner ontmoette je in de kerk waar je altijd naar toe ging en over een kinderwens werd niet eens nagedacht. En als vrouw stopte je met werken zodra je trouwde.

Dertigers van nu zijn niet opgegroeid met veel keuzemogelijkheden. Als kind kon ik in de zomer kiezen uit een Cornetto en een Raket. Meer keuze was er niet. Nu zijn er tientallen ijsjes. Deze keuzevrijheid heeft niet alleen maar voordelen, maar geeft ook stress. Keuzestress. Veel dertigers van nu vinden het moeilijk om keuzes te maken. Sterker nog, soms kiezen ze liever helemaal niet, uit angst om de verkeerde keuze te maken.

De generatie van onze ouders zien deze besluiteloosheid vaak als passiviteit en noemt ons verwend. Wat zij niet snappen, is dat het hebben van veel keuzemogelijkheden het kiezen niet per definitie gemakkelijker maakt. In de meerkeuzemaatschappij, waarin alles kan en alles ‘maakbaar’ lijkt, is het maken van een keuze alleen maar moeilijker. Er is immers altijd een alternatief voor jouw keuze. Is die andere baan, in die andere stad, of een andere partner niet nog leuker?

Hoe ga je nu het beste om met al deze keuzemogelijkheden? Onderstaande tips zullen je helpen.

  • Beperk je beslissingen tot enkele keuzemogelijkheden. Uit onderzoek (en uit mijn ervaring  🙂 ) blijkt dat het veel moeilijker is om te kiezen uit veel mogelijkheden dan wanneer er maar een paar keuzes zijn. Daarnaast wordt de kans dat je tevreden bent over een gemaakte keuze kleiner, omdat je bang bent dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt. Maak het jezelf gemakkelijk en begin uit alle opties die je hebt, de dingen weg te strepen die het minst passend zijn. Probeer je te beperken tot maximaal drie opties waarvan je de voor- en nadelen kunt afwegen.
  • Relativeer het belang van een keuze. Mensen hebben vaak de neiging om de gevolgen van een bepaalde beslissing als groter te zien dan ze eigenlijk zijn, waardoor ze een beslissing uitstellen. Op veel keuzes kun je echter later nog terugkomen. Besef ook dat teleurstellingen weliswaar vervelend zijn, maar ook bij het leven horen. Soms weet je pas of een bepaalde optie bij je past wanneer je het een kans hebt gegeven.
  • Vergelijk je zelf zo min mogelijk met anderen. Wanneer je jezelf vergelijkt met anderen (vooral met mensen die het beter doen dan jij) zul je jezelf en je leven als een teleurstelling gaan zien. En dit belemmert je! Bepaal zelf wat jou gelukkig maakt en laat je keuzes hiervan afhangen.

In mijn volgende artikel ga ik in op een ander probleem waar dertigers vaak tegenaan lopen; het gevoel alles bereikt te hebben, maar toch niet gelukkig te zijn. Het ‘is dit nou alles’- gevoel.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *