Van negatieve naar positieve gedachten

Van negatief denken is nog nooit iemand succesvol geworden. Negatief denken betekent dat je alleen beperkingen ziet en geen mogelijkheden. Je ziet alleen wat niet kan en niet wat wèl kan.
Niets wat de moeite waard is, is ooit voortgekomen uit negatief denken. Steden zijn er niet door opgebouwd, bedrijven zijn er niet door opgestart en gezonde relaties zijn er niet op gebaseerd. Dus als je een doel hebt en je denkt negatief, dan bereik je dat doel niet of niet snel.Negatief denken heeft een enorme impact. Op je gemoedstoestand, je relatie(s), je werk en je gezondheid. Het is waarschijnlijk de grootste veroorzaker van problemen. Immers, met negatief denken creëer je ook een negatief zelfbeeld en een negatief beeld van anderen. Je creëert negatieve verwachtingen voor de toekomst en een negatief beeld van heden en verleden. Kortom, het beïnvloedt je hele leven.

De consequentie van negatief of positief denken.
Negatief denken schept een negatieve verwachting van de toekomst. Dus eigenlijk bepaal je daarmee een negatief doel. Je kijkt naar wat je niet wilt dat gebeurt. Als je je concentreert op negatieve gedachten, filter je alle ervaringen door een negatieve bril waardoor alle positieve gebeurtenissen niet meer zichtbaar zijn. En daarmee heb je je negatieve doel bereikt.
Daarom is negatief denken een zelfvervullende voorspelling, die meestal uitkomt.
Toch zijn sommige mensen nog steeds verbaasd als ze geen positief resultaat behalen. Als je verder zoekt, kom je er meestal achter dat dit te maken heeft met negatief denken. Met negatief denken een positief resultaat verwachten is hetzelfde als een sloophamer gebruiken om een gebouw te bouwen: het doet het tegenovergestelde.
Je denkt dat je met negatieve gedachten controle uitoefent op het probleem, maar dat is niet zo. Negatieve gedachten zorgen ervoor dat je juist niet handelt en dingen uitstelt. Positieve gedachten zorgen ervoor dat je actie onderneemt.

Hoe kun je beginnen met positief denken?
Als je al jarenlang de gewoonte hebt om negatief te denken, dan valt het niet mee om dit te veranderen. Door veel te oefenen wordt het steeds makkelijker om positief te denken. Maar je moet wel doorzetten en blijven oefenen.
Op een gegeven moment bereiken je positieve gedachten een kritische massa. Dat wil zeggen dat je gedachten automatisch positief worden, zonder dat je er veel moeite voor doet. Dit bereik je alleen door veel te oefenen en er mee bezig te zijn.

Wat positief denken je oplevert
Heb je enig idee hoeveel moeite je hebt gedaan om automatisch negatief te denken? Om automatisch de beperkingen en nadelen te zien in plaats van de mogelijkheden en voordelen?
Als je jarenlang energie hebt gestoken in negatief denken, wat zou je dan kunnen bereiken als je al die energie stopt in positieve gedachten? Alles zou compleet veranderen: je relaties zullen makkelijker gaan, je zult meer ontspannen zijn, je doelen zullen makkelijker worden bereikt en je zult een positiever zelfbeeld hebben. Het enige wat je hoeft te doen is je bewust te zijn van je negatieve hersenkronkels en deze om te buigen in positieve gedachten.

De volgende vragen kun je stellen in elke situatie waarin negatieve gedachten bij je opkomen. Elke vraag brengt je automatisch in een positieve richting. Aan jou om de ingeslagen weg verder te volgen.
1. Wat wil ik eigenlijk?
2. Wil ik me zorgen maken over het probleem of zoeken naar een oplossing?
3. Wat is in de huidige omstandigheden de beste oplossing?
4. Hoe kan ik dat realiseren?
5. Wat moet ik doen om een eerste stap te zetten?
6. Wie kan me helpen?
7. Hoe zou ik me voelen als ik het resultaat bereik wat ik wil? Hoe trots en blij zou ik zijn?

Als je 20% van je tijd besteedt aan het probleem en 80% aan de oplossing, dan gaan er wonderen gebeuren!

3 antwoorden
 1. Marjon zegt:

  Een kleine stap in de goede richting: ik probeer te letten op welke woorden ik gebruik. Als ik merk dat ik neig naar negatief woordgebruik, dan zoek ik bewust naar een meer positieve omschrijving. Tot in het extreme, dat maakt het lachwekkend en daarmee is de negativiteit zomaar verdwenen.

  Beantwoorden
  • tessa zegt:

   Wat een goede tip Marjon, bedankt. Het klopt dat je woordgebruik van grote invloed is op je gedachten en daarmee je gevoel. Vaak gebeurt dit onbewust. Dat jij dit bewust toepast, is van grote waarde voor jezelf. Goed om te lezen!

   Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] blijkt dat het merendeel van onze gedachten negatief zijn. Heel vaak geloven we wat we denken. (zie ook dit artikel over negatieve gedachten). Denken in problemen brengt ons niet veel verder. Het verlamt, het zorgt voor negatieve gedachten […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *