Cirkel van Invloed

Kijk eens om je heen. Of beter gezegd: luister eens goed. Het zal je opvallen dat veel mensen bezig zijn met zaken waar ze geen invloed op hebben. Ongetwijfeld doe je het zelf ook wel eens: klagen over het weer, je druk maken over directiebesluiten, roddelen over collega’s en ga zo maar door. Energie die verloren gaat en niets oplevert. Behalve een slecht humeur…

Steven Covey (‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’) verdeelt de wereld in twee cirkels: De Cirkel van Invloed en de Cirkel van Betrokkenheid.

In de cirkel van Betrokkenheid bevinden zich de dingen waar we geen invloed op hebben, zoals het weer of natuurrampen. De binnenste cirkel, de cirkel van invloed, heeft betrekking op de dingen waar we direct invloed op kunnen uitoefenen. Denk bijvoorbeeld aan je uitgaven, de opvoeding van kinderen of de omgang met je collega’s.

Je kunt ervoor kiezen je energie te richten op dingen die liggen in je cirkel van betrokkenheid of op dingen die zich bevinden in je cirkel van invloed. Het eerste kost je energie maar levert je niets op. De zaken waaraan je energie besteedt, liggen immers buiten je invloed en je kunt er dus niks aan veranderen. Volgens Covey is het daarom belangrijk om je energie te richten op je cirkel van invloed. Op deze onderwerpen kun je daadwerkelijk dingen veranderen of tot stand brengen, invloed uitoefenen dus.

Je kunt je energie maar één keer geven. Dan is het veel zinvoller om je energie te richten op je cirkel van invloed (=positieve energie) dan op je cirkel van betrokkenheid.

Betrokkenheid is goed, als het maar niet je energie opzuigt zonder dat het je iets oplevert.

Dit model kan je helpen bij het selecteren van de juiste zinvolle actie zodat je zelf je situatie positief kunt beïnvloeden. Iedere keer dat je je ergens voor inzet, vraag je dan in welke cirkel het betreffende onderwerp zich bevindt. Je zult merken dat je daar verder mee komt. Het zorgt in elk geval voor een goed humeur!

Dit artikel is ook opgenomen in mijn e-book ‘In zes stappen weer fluitend naar je werk’. Wil je meer informatie, dan kun je dit e-book rechtsboven op deze pagina gratis aanvragen. Je ontvangt dan meteen iedere drie weken mijn Tips voor ontspannen leven en werken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *