Stressvrije werkplek – 5 tips

Ik schrijf regelmatig over hoe je jezelf kunt ontspannen. Maar het is natuurlijk net zo belangrijk dat je omgeving bijdraagt aan stressreductie. Dit artikel gaat over je werkplek. Het belangrijkste van een werkplek is dat je je er goed voelt. Nu hebben we niet allemaal evenveel invloed op (de inrichting van) onze werkplek, maar er zijn wel een aantal algemene tips te geven. Ik praat over bureau, maar de tips gelden natuurlijk net zo goed voor andere werkplekken.

 

  1. Zorg voor een opgeruimd bureau.  Dit klinkt wellicht als een open deur, maar wees er eens extra alert op. Ruim iedere dag je bureau op voordat je naar huis gaat en zorg gedurende de dag voor een leeg bureau.  Een vol bureau zorgt bij veel mensen onbewust voor een onrustig gevoel of mindere concentratie. Overigens geldt dit ook voor je inbox.
  2. Zorg voor voldoende ruimte. Het staat vast heel gezellig, een plantje, foto’s of een knutsel van je kind op je bureau. Maar het is heel irritant als je papieren van je bureau vallen of als je steeds moet zoeken naar een plek om je spullen neer te leggen omdat er te veel op je bureau staat.
  3. Zorg ervoor dat je je prettig voelt op je werkplek. Zet iets persoonlijks op je bureau (als je voldoende ruimte hebt 😉 ), of hang foto’s of posters aan de wanden.  Zet een paar mooie planten neer. Het is wetenschappelijk bewezen dat planten op kantoor een positieve invloed hebben op ziekteverzuim. Misschien mag je je muren wel een mooie, sfeervolle kleur geven. Ik heb zelf eens meegemaakt dat een collega één muur van haar kantoor felroze verfde. Ik werd er in elk geval erg vrolijk van.
  4. Zorg voor prettige omstandigheden. Zet eventueel een zacht muziekje op, zorg voor goede en sfeervolle verlichting en doe de deur dicht als je last hebt van collega’s. Zet zoveel mogelijk het raam open. Dat zorgt voor frisse lucht en zachte achtergrondgeluiden.  En denk ook eens aan zo’n geurtje in je stopcontact of geurstokjes.
  5. Zorg voor een goede houding. Heeft je bureau de juiste hoogte? Is je stoel goed ingesteld? Heb je geen last van zonlicht op je beeldscherm, of in je ogen? Ook als alles goed is ingesteld, is het nuttig om af en toe ontspanningsoefeningen te doen. Lees hiervoor dit artikel.

Heb je zelf nog tips? Ik ben benieuwd! Je kunt ze hier onder kwijt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *